Brugerbetingelser

Vitaminbehov — får du nok vitaminer og mineraler?

Dit vitaminbehov er afhængig af mange faktorer.

Vitaminbehovet er delvist individuelt og varierer endda i visse tilfælde fra årstid til årstid.

Dit vitaminbehov varierer også efter din alder, din tarmflora, din vægt, dit helbred, dit stressniveau og flere andre faktorer.

Din krop behøver vitaminer, mineraler og andre vigtige stoffer for at kunne udføre alle sine funktioner og bevare sin sundhed.

Får du nok?

Mange er i tvivl, om de får nok, og det er egentlig ikke så underligt. Emnet bliver let kompliceret, og der er mange meningen om hvilke mængder, der er bedst, om vi behøver kosttilskud, hvem der evt. har gavn af kosttilskud osv.

Sørger du ikke for, at din krop får nok vitaminer og andre livsvigtige stoffer, vil du før eller senere opleve træthed, ubehagelige symptomer og til sidst alvorlige sygdomme. Men indtager du for store mængder af visse vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer via kosttilskud, kan det også give problemer.

Det er derfor fornuftigt at bruge lidt tid på at vurdere dit vitaminbehov — og om du mangler mineraler eller andre næringsstoffer — eller om du evt. får unødvendige eller uhensigtsmæssige mængder fra kosttilskud.

Hvis du spiser sundt og varieret med hovedvægt på vegetabilske fødevarer, der ikke er overforarbejdede, er du godt på vej til at være dækket ind med det hele. Men selv om du spiser sundt og varieret, er der sandsynligvis alligevel visse vitaminer, mineraler mv., du skal være opmærksom på, at du får nok af, og evt. indtage som kosttilskud.

Hvis du vurderer, at du får for lidt af et eller flere vitaminer og mineraler, bør du først og fremmest justere på kosten, så du får mere af de pågældende vitaminer eller mineraler. Suppler evt. med kosttilskud i en periode for at være på den sikre side.

Får du dækket dit vitaminbehov — og behov for andre næringsstoffer — fra din kost?

En del mennesker har risiko for at komme i underskud af vitaminer eller mineraler.

Det gælder fx:

 • Hvis du ikke spiser tilstrækkelig sundt og varieret.
 • Hvis du ikke spiser nok på grund af manglende appetit — fx på grund af sygdom, medicin efter en operation e.l.
 • Hvis du spiser meget lidt eller meget ensidigt — fx på en meget kaloriefattig slankekur.
 • Kvinder, der har kraftige menstruationer, kommer let til at mangle jern, og det kan være nødvendigt at tage tilskud.
 • Kvinder, der ønsker at blive gravide samt gravide i de første 12 uger af graviditeten, bør tage tilskud af folinsyre eller få rigeligt af vitaminet fra kosten.
 • Gravide bør ofte tage tilskud af folinsyre, jern, D-vitamin og evt. calcium — eller være meget påpasselige med at få nok fra kosten.
 • Personer med mørk lød eller som går tildækket bør tage tilskud af D-vitamin.
 • Alle, der ikke får nok sol om vinteren (fx fra rejser sydpå), kan komme til at mangle D-vitamin. Tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret og tidligt forår er derfor en god idé for de fleste danskere.
 • Spædbørn skal have tilskud af D-vitamin og måske jern. Lad sundhedsplejersken rådgive vedr. spædbørn.
 • Personer i risiko for knogleskørhed — uanset alder — bør især sørge for, at de får nok D-vitamin, calcium og K2-vitamin. Vegetarer bør altid tage tilskud af B12-vitamin — og være opmærksomme på, at de får nok jern, D-vitamin, calcium, zink, jod og selen. Læs evt. mere på vegetarkost.dk
 • Hvis du tager lægemidler, kan de muligvis hæmme eller ændre optagelsen af vitaminer og mineraler. Tag evt. tilskud. Snak med lægen om, hvad du skal være opmærksom på.
 • Hvis du bruger olie i maden, kan der opstå en ubalance mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer, og du bør sikre nok omega-3 i kosten samtidig med, at du begrænser indtagelsen af omega-6.
 • Hvis du har problemer med helbredet, som muligvis kan skyldes en mangeltilstand.

Dette er på ingen måde en komplet liste. Se også under de enkelte vitaminer og mineraler.

Generelt set forbedrer det optagelsen, at tage vitamin- og mineraltilskuddet sammen med et måltid.

Når du sikrer tilstrækkelig mængder vitaminer og mineraler fra din kost og/eller fra kosttilskud, er det med til at forebygge sygdomme og sikre et godt helbred.

Ved mistanke om mangel

 • Det er bedst, at dække dit vitaminbehov og behov for andre næringsstoffer ved at øge mængden i kosten. Sats først og fremmest på at forbedre din kost.
 • Du kan øge dine chancer for at være dækket ind ved at tage en god multivitamin dagligt eller af og til.
 • Tag evt. ekstra tilskud i en periode med det/de relevante næringsstoffer, som du mangler.
 • Forklar din læge, hvorfor du mistænker en mangel, og spørg om han kan undersøge det nærmere. I mange tilfælde vil en blodprøve kunne give svar på, om der er tale om en mangel, eller symptomerne har andre årsager.